"ÖZEL ÇOCUKLARA ÖZEL MATERYALLER"  
"ÖZEL ÇOCUKLARA ÖZEL MATERYALLER"

"ÖZEL ÇOCUKLARA ÖZEL MATERYALLER"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın eşi Emine Erdoğan, Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlenen "Özel Çocuklara Özel Materyaller Tanıtım Toplantısı"na katıldı.  

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın eşi Emine Erdoğan, "Özel Çocuklara Özel Materyaller Tanıtım Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, özel çocukların ihtiyaç duydukları özel eğitim materyallerini, Türkiye´nin 7 bölgesine göndermek üzere bir araya geldiklerini ve bundan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Eğitimin, bir ülkenin geleceğine yaptığı en kıymetli yatırım olduğuna işaret eden Emine Erdoğan, "Biliyorum ki Milli Eğitim Bakanlığımız, çocuklarımızın ihtiyacı olan eğitim metotları üzerinde titizlikle çalışıyor. Hele de özel öğrencilerimizin eğitimini bir kuyumcu terazisi hassasiyetiyle ele alıyor." ifadelerini kullandı. 
 
Eğitimde metot arayışlarının her zaman sürmesi gerektiğini vurgulayan Emine Erdoğan, şöyle konuştu: "Eğitim tek bir formüle sığdırılamaz. Eski anlayışa göre eğitim süreçleri, çoğu zaman öğretmen ve ders kitaplarıyla sınırlıydı. Fakat günümüzde bu sınırlar kalkmış, teknolojik gelişmelerle çoklu öğrenme imkanları ortaya çıkmıştır. Özel eğitimde ise kitapla, defterle, kalemle gerçekleşmesi umulan öğrenmenin ne kadar zor olduğu aşikardır. Dolayısıyla görsel, işitsel ve dokunsal materyaller, özel öğrencilerimizin daha hızlı yol almasında hayati rol oynar." Emine Erdoğan, hazırlanan materyallerin sadece öğrencileri değil, öğretmenleri de destekleyeceğini belirterek, "Çocuklarımızın özel ihtiyaçlarına göre dizayn edilmiş bir öğrenme ortamı, onların toplumsal uyum ve sosyal iletişim becerilerini de geliştirecektir. Kendilerine yetebilen, hayatlarını başkalarının yardımına ihtiyaç duymadan sürdürebilen bireyler olmalarını kolaylaştıracaktır." dedi.
 
"Bu işin gönüllüsüyüz"
İnsanların içindeki saklı cevheri keşfetmenin "emek" ve "metod" gerektirdiğine dikkati çeken Emine Erdoğan, "Bazı cevherler daha derinlerde gizlidir. Onlara ulaşabilmek için daha çok çaba sarf etmemiz gerekebilir. İşte bizler, çocuklarımızın içindeki nice cevheri ortaya çıkarmak için seferber olduk. Bu işin gönüllüsüyüz. Eğitimciler, zanaatkarlar da iş birlikçilerimizdir." diye konuştu.
 
"Bu proje, kurumlar arası iş birliğinin güzel bir numunesidir"
Hazırlanan eğitim materyallerinin üç farklı üretim merkezinde imal edildiğini anlatan Emine Erdoğan, "100 farklı çeşitte toplam 143 bin materyal seti hazırlanmıştır. Bu proje, kurumlar arası iş birliğinin güzel bir numunesidir." dedi. Emine Erdoğan, iki yaşındayken otizm teşhisi konan, dünyaca bilinen hayvan bilimi uzmanı ABD´li bir profesörün, "İyi bir öğretmenin ne kadar önemli olduğunu anlatmaya kelimeler yeterli değil" sözlerini hatırlatarak, iyi bir öğretmenin öğrencisinin engellerini bertaraf eden kişi olduğunu vurguladı. İyi bir eğitim sisteminin de bireysel farklılıkları dikkate alarak kurgulanan bir sistem olduğunu ifade eden Emine Erdoğan, bir yerde yeteri kadar öğrenme gerçekleşmiyorsa orada yeteri kadar deneme yapılmadığını ve farklı yollara başvurulmadığını aktardı.
 
"Otizm gibi rahatsızlıklar gün geçtikçe artıyor"
Özel eğitim farkındalığının son yıllarda Türkiye´de artığına da işaret eden Emine Erdoğan, "Fakat üzücü olan, otizm gibi rahatsızlıkların da gün geçtikçe artıyor olması. Günümüzde her 59 çocuktan 1 tanesi otizmli olarak dünyaya geliyor. Bu rakam 1985´te yalnızca 2 bin 500 çocukta birdi. Bu olumsuz gelişmelerin sebeplerine odaklanmamız gerekiyor. Sebebi henüz tam olarak bilinmese de çevresel faktörler, yanlış beslenme alışkanlıkları gibi ilişkilendirilen sebepler üzerine yoğunlaşmalıyız." diye konuştu. Son yıllarda uzmanların sindirimle otizm arasındaki ilişkiyi çözmeye uğraştığını, doğru beslenmenin otizm semptomlarını hafifleteceğini vurguladıklarını belirten Emine Erdoğan, bu kapsamda  Milli Eğitim, Sağlık ve Aile Bakanlıklarının ortak girişimi ile bir çalışmanın yapıldığını anlattı.
 
Özel çocuklara diğer tedavilerinin yanı sıra hekimlerin, diyetisyenlerin desteği ile özel beslenme programları hazırlandığını dile getiren Emine Erdoğan, "İnanıyorum ki pilot çalışmalar başarıya ulaşarak yakın zamanda tüm özel kurumlarımıza yayılacaktır. Bizim görevimiz, bütün çocuklarımızı kapasitelerini en yüksek seviyede kullanacak hale getirerek hayata hazırlamaktır. Bugün çocuklarımızın aydınlık yüzlerine baktığımızda, kendimizi büyük bir sorumluluğun altında hissediyoruz. Onların masum ve bozulmamış fıtratları, toplumsal hastalıklarımızın şifası, yarınlarımızın aydınlığıdır." ifadelerini kullandı. 
 
"Bu bir başlangıçtır"
Emine Erdoğan, anne babaların çocuklarına miras bırakacağı hiçbir şeyin, karakteri şekillendiren iyi bir eğitimin yerini alamayacağını belirterek, şunları kaydetti: "Başarı dediğimiz şey, mükemmel çocuklara sahip olmak değil, bir çocuğu mükemmel şekilde sevmek ve eğitmektir. İşte eğitim meselesini böyle bir bakış açısıyla ele almalıyız. İyi eğitim almış, bilgiye erişmede tek başına yolculuğa çıkabilecek donanıma sahip bir nesile ihtiyacımız var. Bu süreçte hiçbir evladımızı gözden çıkaramayız. Hiçbir ön koşula tabi tutmadan, öğrenmeyle arasına perde çekmeyen nitelikli insanlar yetiştirmeliyiz. Her biri, suya atılan küçük bir taş gibi geniş etki halkaları yaratacaktır. Milli Eğitim Bakanlığımıza, Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğümüze, bütün bu çabaları için teşekkür ediyor, bu gayretlerin hayırlı sonuçlar vermesini diliyorum. İnanıyorum ki bu bir başlangıçtır. Elimizdeki setler sürekli kendini yenileyecek, yeni ihtiyaçlara göre tekrar dizayn edilecektir." Emine Erdoğan, Türkiye´nin dört bir yanına dağılacak tırların yollarının açık olması temennisinde bulundu. 
 
"Bu vazifemizi bir eğitim öğretim meselesi olarak değil, bir insanlaşma meselesi olarak görüyoruz”
Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ise, tanıtım toplantısını Emine Erdoğan´ın himayelerinde yapmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek teşekkür etti. Özel eğitim ihtiyacı olan çocukları bireysel farklılıklarına göre, her alanda bütünsel olarak geliştirmenin insani ve vicdani vazifeleri olduğunu belirten Selçuk, "Bu vazifemizi bir eğitim öğretim meselesi olarak görmüyoruz. Bunu bir insanlaşma meselesi olarak görüyoruz. Bu, bizim çocuklara verdiğimiz bir hizmet olmanın ötesinde bizim aslında insan olarak kendi değerimizi yücelten ve kendi kemalat yolculuğumuzda hangi serüveni yaşadığımızı gösteren bir ölçü." diye konuştu. Selçuk, özel eğitime ihtiyaç duyan çocuklar için somut araç ve gereçlerin önemini vurgulayarak, "Özel öğrencilerin, eğitimde zamanın ruhunu dikkate alacak şekilde somut araç gereçlerle desteklenmesi bunların geniş kapsamlı çalışmalara sevk edilebilmesi hayati derecede önem taşıyor." ifadelerini kullandı.
 
Bütün ihtiyaçları otomatik olarak giderebilecekleri bir düzene doğru yürümeleri gerektiğini belirten Selçuk, sözlerini şöyle sürdürdü: "İnsanlar bizden sürekli talepte bulunup, ´şuraya şu materyal, buraya şu kitaplar´ gibi bir beklenti içinde elbette olacak. Bu hizmet bizim vazifemiz ama bunun bir üst vazifesi de onlar daha talep etmeden bizim onlara ulaşmamız, oralara erişmemiz. Gerekeni devlet ve millet olarak bir hizmet şuuru içinde yürütebilmemiz." 
 
"Bu tür araç gereçleri ihraç kalemi olarak da değerlendirmeliyiz"
Selçuk, eğitim ortamlarını zenginleştirmenin sadece çocukların değil, öğretmenlerin eğitimine katkısı olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti: "Bizim uluslararası nitelikte bu tür araç gereçleri geliştirip bunları ihraç kalemi olarak da değerlendirmemizin ayrı bir boyutu var. Çünkü sürekli olarak bu tür oyuncakları, araçları hep ithal ederek temin etme yoluna gitmişiz. Bizim için burada çoklu bir vazife var. Bunları sadece küçük ölçekli temin etmek değil, bütün dünyanın ihtiyacını giderecek şekilde, hapishanelerimizde, okullarımızda, meslek eğitim merkezlerimizde bunların üretimi teşvik ederek artık bir ihraç kalemi haline getirmeliyiz."
 
Geçen ay materyalleri kullanan çocukları görme fırsatı bulduğunu dile getiren Selçuk, "Onların bu oyuncakları, bu araç gereçleri sadece bir nesne olarak tutmadıklarını, sanki içlerine alacak kadar heyecanla, hissiyatla buluştuklarını fark ettim. Onlar, bunlara bizim sandığımızın çok ötesinde başka değerler, anlamlar yüklüyorlar." dedi.  Bu tür yerli ve milli çalışmaların artmasını hedeflediklerini belirten Selçuk, emeği geçenlere teşekkür etti.
 
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk da; konuşmasında, projenin, özellikle zihinsel engelli ve otizmli çocukların eğitim ve gelişim süreçlerine katkı sağlayacağını belirtti. Bu ülkenin geleceğinin güçlü bireylerin yetiştirilmesine bağlı olduğunu ifade eden Selçuk, bu nedenle çocuklar için atılan her adımın ülkenin bekası, geleceği için atılmış bir adım olarak gördüğünü dile getirdi. Devlet ve millet olarak sağlıklı nesiller yetiştirmek ve çocuklara mutlu bir gelecek bırakabilmek için çalışmaları sürdüreceklerini aktaran Selçuk, bunun ilk ve en önemli adımının eğitim olduğunu vurguladı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığınca özel gereksinimi olan çocuklara ve ailelerine yönelik faaliyetlerine özel hassasiyet gösterdiklerinin altını çizen Selçuk, bu yönde ortak projeler geliştirildiğini, engelli çocukların eğitim hayatının içinde kalması için her türlü desteğin verildiğini söyledi. Bakan Selçuk, "Ülkemizin her bölgesinde bu projeyle kendilerine sunulan imkân ve fırsatlardan yararlanmayı bekleyen çocuklarımız, ailelerimiz mevcut. Bu imkânlar sayesinde inanıyorum ki çocuklarımızın daha iyi yetişmesi mümkün olacak." diye konuştu. Selçuk, zihinsel engelli ve otizmli çocuklara yönelik geliştirilen hizmet ve politikalarda Türkiye´nin dünyada örnek ülke konumunda olduğuna işaret etti. Eskiden engelli çocukların çoğu zaman okula gitme imkânından yoksun kaldığını hatırlatan Selçuk, bugün ise ücretsiz taşıma imkânı sunan bir hükümet olduğunu dile getirdi.
 
"Evde Bakım Hizmetinden yararlanan engelli çocuklarımızın sayısı 100 bini aştı"
Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bakanlığımıza bağlı olarak hizmet veren bakım kuruluşlarımızda toplam 11 bini aşkın çocuğumuza bakım ve rehabilitasyon hizmeti veriyoruz. 153 özel bakım merkezimizde 461 çocuğumuza bakım hizmeti sağlıyoruz. Evde Bakım Hizmetinden yararlanan engelli çocuklarımızın sayısı ise 100 bini aşmış durumda. Bu rakamları 2002 öncesiyle kıyaslamamız mümkün değil. Çünkü bu hizmetlerin hiçbiri 2002 öncesinde yoktu. Engelli kardeşlerimiz, değerli ailelerine hak ettikleri değer de verilmiyordu 2002 öncesinde. Bugün her çocuğumuzu engel durumuna göre ihtisaslaşmış bakım ve rehabilitasyon merkezlerine alıyoruz. Engellilerimizin ailelerin de endişeden uzak mutlu ve huzurlu şekilde yaşam sürmeleri için çaba harcıyoruz." Ailesi yanında bakımı mümkün olmayan otizmli hastaların Umut Evlerinden yararlanmalarını sağlamak için yeni bir proje başlatıldığını anlatan Selçuk, "Diğer engelliler için sunduğumuz ev tipi bakım modelini otizmli çocuklarımız için de hayata geçireceğiz." dedi. Selçuk, engelli öğrencilere özel eğitim imkanı sunarak eğitimde fırsat eşitliğini sağlamayı hedeflediklerini ifade ederek, özel eğitim ihtiyacı olan çocuklar için eğitim sürecinde materyal kullanımının, çocukların öğrenimlerini kolaylaştırdığını belirtti.
 
"İş birliğine devam edeceğiz"
Zihinsel engelli ve otizmli çocuklara, özel eğitim hizmetlerine yönelik hazırlanan materyallerin onların toplumsal ve psikososyal uyumunu da kolaylaştıracağına işaret eden Selçuk, özel gereksinimi çocukların erken yaşta eğitildiklerinde katma değer üreterek başarılar yakalayabildiğini, hayatın pek çok alanında bu başarılarla kendilerini gösterebildiklerini söyledi. Selçuk, "Bizim temel hedefimiz, Bakanlığımız koruması altında kalan yaklaşık 15 bin çocuğumuz, ailesi yanında Sosyal Ekonomik Destek (SED) alan 122 bin çocuğumuz da dahil olmak üzere ülkemizin tüm çocuklarını en iyi şekilde yetiştirmek. Milli ve manevi değerlerle mücehhez kılabilmek, sosyal becerilerini arttırabilmek." diye konuştu. Bakan Selçuk, gerek çocuklara gerekse engellilere yönelik hizmetlerde Millî Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, sivil toplum kuruluşlarıyla yakın iş birliğine devam edileceğini kaydetti.
 
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk´un da birer konuşma yaptığı toplantıda, Özel Çocuklara Özel Materyaller tanıtım filmi gösterimi yapıldı. 
 
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Emine Erdoğan´ a hediye takdim etti. Toplantının ardından Emine Erdoğan ve katılımcılar, üretimi yapılan materyallerin sergilendiği standı gezdi. 
 
Tırlar uğurlandı
Daha sonra Emine Erdoğan, bakanlar Ziya Selçuk ile Zehra Zümrüt Selçuk, 143 bin materyalin bulunduğu Türkiye´nin 7 bölgesine gidecek tırları, özel öğrencilere ulaştırılması için uğurladı. 
 
Okullara 143 bin materyal seti dağıtılacak
Tasarımları MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünce yapılan materyaller ile özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin öğrenme ve üretme süreçlerinin zenginleştirilmesi hedefleniyor. Üretiminin, Bolu Açık Ceza İnfaz Kurumu, Ders Aletleri Yapım Merkezi (DAYM) ile İskitler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi´nde yapıldığı 100 farklı çeşitte 143 bin materyal setinde, fiziksel, mekanik ve kimyasal açıdan öğrencilerin sağlığı için risk oluşturmayacak malzemeler kullanıldı.
 
Öğrencilerin ilgi ile kullanabileceği şekilde sağlam, ergonomik ve sınıf içi kullanıma uygun ebatlarda hazırlanan materyaller, 50 tır ile 81 ilde, hafif ve orta-ağır düzeyde zihinsel yetersizliği ve otizmi olan bireylere hizmet veren özel eğitim sınıfları ile özel eğitim okullarına gönderilecek. 6 bin özel eğitim sınıfın ve okulun materyal ihtiyacını karşılayacak şekilde planlanan çalışma kapsamında, zaman içerisinde tüm okul ve sınıfların ihtiyacının karşılanması planlanıyor.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.