MİLLÎ EĞİTİM İLE TARIM VE ORMAN BAKANLIKLARI ARASINDA METEOROLOJİ EĞİTİMİ ALANINDA İŞ BİRLİĞİ

09 Aralık 2020 13:53

Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Tarım ve Orman Bakanlığı ile imzalanan iş birliği protokolüne ilişkin, "Bu protokolle, başlayacak çalışmada öncelikle BİLSEM'lere hava gözlem istasyonları kurulacak. Böylece özel yetenekli öğrencilerimizin, iklimin canlılar ve dünyamız üzerindeki etkisi hakkında bilinçlenmeleri ve hava olayları hakkında bilimsel bilgiler edinmelerini sağlayacağız." dedi.
 
Çevre bilincine sahip bir nesil yetiştirmenin bugün her zamankinden daha önemli olduğunu belirten Selçuk, Türkiye ve dünyanın çeşitli yerlerinde, sel, kuraklık gibi üzücü doğa olaylarının daha sık görülmeye başlandığını ifade etti.
 
Bu gerçekle yüzleşerek harekete geçilmesi ve çocukların çevreyle ilgili farkındalıklarının artırılması gerektiğini vurgulayan Selçuk; protokollerin, gelecek nesillerin daha sağlıklı ve güvenilir bir ortamda yaşamalarını sağlamak için uygulanacak iki iş birliğini kapsadığını aktardı.
 
Protokolle, Meteoroloji Genel Müdürlüğü ile Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünün ortak çalışmalar yürüteceğini söyleyen Selçuk; bu ortak çalışmalardan ilkinin, özel yetenekli öğrencilerin eğitim aldıkları Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü uhdesindeki BİLSEM'lerde yapılacağını belirtti.
 
Milli Eğitim Bakanı Selçuk, şöyle devam etti: "Bu protokolle başlayacak çalışmada öncelikle BİLSEM'lere hava gözlem istasyonları kurulacak. Böylece özel yetenekli öğrencilerimizin, iklimin canlılar ve dünyamız üzerindeki etkisi hakkında bilinçlenmeleri ve hava olayları hakkında bilimsel bilgiler edinmelerini sağlayacağız. Küresel ısınma ve iklim değişikliği gibi konularda çocuklarımızın projeler yapabilmelerini de teşvik edeceğiz. Protokol kapsamında, çeşitli materyaller geliştirilecek, BİLSEM'lerdeki çocuklarımız için hem kuramsal hem de uygulamalı eğitimler verilecek, eğitim paketleri hazırlanacak. Ayrıca bu öğrencilerimize yönelik yaz kampları düzenlenecek, hava olayları için yatılı veya gündüzlü eğitim kampları oluşturulacak; meteoroloji alanında kodlama ve yapay zeka konularında uygulamalı eğitimler gerçekleştirilecek. İkinci protokolümüz, Meteoroloji Genel Müdürlüğü ile Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü arasında yapılacak. Burada da hayat boyu öğrenme kurumlarındaki katılımcılar, kursiyerler, öğrenciler ve velilere meteorolojik faaliyet ve ürünlerin tanıtımını yapılacak, böylece farkındalık düzeyleri de artmış olacak."
 
Bu tür çalışmaları artırarak sürdürmek istediklerini bildiren Selçuk, öğrencilerin çevre bilincine sahip olması için hem müfredat hem de bu tür projeler üzerinde çalıştıklarını söyledi.
 
Pakdemirli: İmzalanan protokol doğrultusunda bilim ve sanat merkezlerine meteorolojik gözlem sistemleri kuracağız"
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Millî Eğitim Bakanlığı ile imzaladıkları protokoller kapsamında eğitim kurumlarındaki öğrenci, öğretmen, kursiyer ve çalışanların meteoroloji, iklim ve hava olayları hakkındaki farkındalıklarının artırılmasının hedeflendiğini, bilim ve sanat merkezlerine de meteorolojik gözlem sistemleri kurulacağını bildirdi.
 
Pakdemirli, teori ve pratiğin etkin bir şekilde birleştirilmesi gerektiğini söyledi. Eğitim ve kamu iş birliğinin çok önemli olduğunu belirten Pakdemirli, tarım ve orman sektörünün, bilime ve bilgiye dayalı olduğuna dikkati çekti. Pakdemirli, "Biz de gelişmeyi bilim, bilgi ve bunun doğru yorumlanması ve bu hedefler doğrultusunda ilerlemekle başarabiliriz." dedi.
 
Bakanlık olarak eğitim ve bilime her alanda destek olduklarını vurgulayan Pakdemirli, "Bununla ilgili projeler yürütüyoruz. 55 enstitümüz var, buralarda üniversitelerle iş birlikleriyle bilime katkı sunmaya çalışıyoruz." şeklinde konuştu.
 
Son yıllarda yürüttükleri projelere değinen Pakdemirli, dijital ortamda Tarım Orman Akademisi kurduklarını, burada 70'den fazla akademisyenin ders verdiğini ve dileyen herkesin bundan yararlanabileceğini dile getirdi.
 
Pakdemirli, Millî Eğitim Bakanlığının Tokat'ta ilkini açtığı iş garantili yeni nesil "tarım liseleri"nin de önem taşıdığını, buranın tanıtımını Bakan Selçuk ile birlikte yapmayı planladıklarını ancak yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ilk günlerine rastlaması nedeniyle bunu gerçekleştiremediklerini anlattı.
 
 Meteorolojik olaylar ve buna bağlı doğal afetlerin arttığına dikkati çeken Pakdemirli, "Meteorolojik bilginin önemi daha da artıyor. Yaşamımızı kolaylaştırmak için meteorolojik bilginin öğrenilmesi kadar, nasıl kullanılması gerektiği de önemli bir husus. Bu anlamda, bizler de meteorolojik bilgilerin üretilmesi, vatandaşlarımıza ulaştırılması ve faydaya dönüştürülmesi için birçok çalışma yürütüyoruz." ifadelerini kullandı.
 
Bakan Pakdemirli, bu amaçla Millî Eğitim Bakanlığı ile 2 ayrı protokol imzalandığını belirterek, şu bilgileri verdi: "Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile imzalanan protokolle, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarındaki öğrenci, öğretmen, kursiyer ve çalışanların meteoroloji, iklim ve hava olayları hakkındaki farkındalıklarının artırılmasını hedefliyoruz. Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile imzalanan protokol doğrultusunda ise bilim ve sanat merkezlerine meteorolojik gözlem sistemleri kuracağız. Böylece özel yetenekli öğrencilerin hava olayları, iklim ve iklim değişikliği konuları ile ilgili bilgileri uygulamalı olarak öğrenmelerini, bu kapsamda proje çalışmaları yapmalarını sağlamış olacağız. Ayrıca bilim ve sanat merkezlerindeki öğrenci ve öğretmenlerin gelişimleri için teorik ve uygulamalı eğitimler verilmesini de planlıyoruz."
 
15 öğrenci Uluslararası Uzay İstasyonu astronotu ile telsiz bağlantısıyla görüştü
İmza töreni öncesi 15 öğrenci, Uluslararası Uzay İstasyonu astronotu Victor Glover ile amatör telsiz görüşmesi gerçekleştirdi.
 
Bağlantı öncesi konuşan Bakan Selçuk, öğrencilerin uzay teknolojilerine meraklarını celp etmek, teknoloji ve bilim konusundaki farkındalıklarını artırmak için önemli bir adım atıldığını dile getirdi.
 
"Buradaki 15 öğrencimizin Uluslararası Uzay İstasyonu astronotları ile yapacağı telsiz görüşmesi, ülkemizde doğrudan bağlantı yöntemi ile gerçekleştirilen ilk görüşme olacak. " diyen Selçuk, öğrencilere şöyle seslendi: "Görüşeceğiniz astronotlar sizlerin yaşındayken gökyüzüne sizinle aynı uzaklıktaydı, bunu asla unutmayın. Bugün oradalar. Bu varılacak son nokta değil elbette, yapılacak daha çok güzel ve büyük iş var. İşte biz sizden daha güzel ve büyük işleri planlamanızı ve öncelikle hayal etmenizi istiyoruz. Bugün uzay istasyonundaki astronotla görüşebileceğini gören çocuklarımızın, içlerindeki merak duygusunu doğa bilimlerine, uzay teknolojilerine yöneltmesini bekliyoruz. Üzerinizde bir baskı hissetmenizi istemem ancak içinizde işlenmeyi bekleyen bir cevher gibi duran 'merak' duygunuzu ve enerjinizi bilime ve üretkenliğe yöneltebileceğinizi biliyorum. Bizim günlük, geçici meselelerle vaktimizi ve enerjimizi israf etmeyip yaratıcılığınızın sınırlarını zorlamamız gerekiyor."
 
Bakan Selçuk, ortaya bir ürün koymanın, bir yenilik üretmenin, varoluşun en derinine katkı sağlamak anlamına da geldiğini vurguladı.
 
Öğrencilerin bunun peşinden koşması gerektiğine işaret eden Selçuk, "Teknoloji üretmeniz, uzayı keşfetmeniz bir gün bizi oradan selamlamanız, bizlerin siz evlatlarımıza kurmaya çalıştığımız güzel geleceğin önemli bir parçasını oluşturuyor ve bunun haberi niteliğinde. Bu gelecek için sizin çalışmalarınızı dünya standartlarında destekliyoruz ve kurduğunuz hayalleri gerçekleştirmeniz için de şartları hazırlamaya çaba gösteriyoruz." diye konuştu.
 
Bakan Selçuk; bu görüşmenin bütün çocukların, gençlerin merakını tetiklemesini ve cesaretini artırmasını beklediklerini söyledi.
 
Dünyadan binlerce kilometre uzaklıktaki bir uzay istasyonuyla iletişime geçebilen öğrencilerin, bir gün oraya hatta daha uzaklara da gideceğini bildiklerini ifade eden Selçuk, şunları kaydetti: "Biz, bu hayale sahibiz. Sizler hayalleriniz ve cesaretinizle elbette bizi aşmalı, bizden daha ileri gitmelisiniz. Şair Turgut Uyar'ın dediği gibi 'Durmayalım göğe bakalım / Belki hepimiz birden sevinebiliriz.' ve başka bir şairimiz Cahit Zarifoğlu'nun dediği gibi 'Zira gökyüzüne bakmayanların kalbi daha çabuk kirlenir.' Gözlerinizi uzaklara çevirir ve istikrarla, sabırla ve azimle çalışırsanız bizim uzay araştırmacılarımız, teknoloji üretenlerimiz, astronotlarımız elbette sizler olabilirsiniz. Hata yapmaktan lütfen korkmayın, asla kınanmaktan ve kaybetmekten, yanlış yapmaktan çekinmeyin. Biz sizlerin hep yanında olacağız. Yolunuzu açmak bizim işimiz, vazifemiz."
 
Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Yusuf Büyük de hayat boyu öğrenme kurumlarındaki yaklaşık 3 bin 580'i bulan kurs programları içinde havacılık ve meteoroloji ile ilgili alanlar bulunduğunu aktararak yapılan amatör telsiz görüşmesinin, Türkiye'deki uzay çalışmaları ve amatör telsizcilik konusunda farkındalığın artmasına katkı sunmasını temenni etti.